Geslaagd!
Geslaagd!

10 tips voor een geslaagd rijexamen!

Bijna iedereen met een rijbewijs herinnert zich nog hun rijexamen. Met allemaal hun sterke verhalen, soms positief en soms negatief….. Helaas gaan er nog steeds veel fabeltjes rond over het rijexamen, bijvoorbeeld “er mogen maar 4 mensen slagen op een dag” of “als de examinator ruzie met zijn vrouw heeft gehad dan zak je”. Ik werk nu 25 jaar als rij-instructeur en weet zeker dat het zo niet werkt, sterker nog, als dit klopte zou ik meteen met mijn werk al rij-instructeur stoppen!

Bij deze 10 tips voor een geslaagd rij-examen: (deze tips komen niet uit een boekje maar zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen)

  1. Ga pas op examen als je voldoende capaciteit hebt om te kunnen slagen voor het rijexamen. Ga pas op examen als je geen of nog weinig opmerkingen van je instructeur krijgt en nog belangrijker: als je op examen gaat moet je zelf het gevoel hebben dat je kunt autorijden en alleen in een auto zou durven stappen. Als je dit gevoel niet hebt heeft het examen geen zin!
  2. Mocht je ondanks dat je de capaciteiten hebt nog steeds een slecht gevoel hebben over het rijexamen zit het waarschijnlijk in je eigen overtuigingen en waarden of in je identiteit. (laag zelfbeeld) Alleen een speciaal hiervoor opgeleide instructeur zal je hier echt verder mee kunnen helpen. Er wordt dan vaak gesproken over faalangst. In een later blog zal ik nog een artikel schrijven over faalangst.
  3. Geloof niet alle verhalen die de ronde doen over het rijexamen. Er zal niemand zakken omdat er die dag al veel geslaagden zijn. Er zal ook niemand zakken omdat de examinator met het verkeerde been uit bed is gestapt. De grootste fabel die ik nog steeds hoor is: zet je spiegels verkeerd zodat de examinator kan zien dat je kijkt. De examinator kan via de oogspiegel de kleinste oogbewegingen waarnemen. Je moet dus niet overdreven gaan kijken! Examinatoren zijn “gewone” mensen zoals jij en ik, zij vinden het ook leuker om iemand te laten slagen dan te laten zakken. Kruip eens in de huid van een examinator; wat zou jij belangrijk vinden om iemand te laten slagen?
  4. Focus je ogen niet op één punt. Mensen die gespannen zijn hebben de het gevoel dat je scherp moet zien om je te kunnen bewegen in het verkeer, maar je perifere blik is waarschijnlijk nog veel belangrijker. Gebruik je dit niet, dan ontgaan je allerlei belangrijke bewegingen, zoals een auto die opeens schuin achter je rijdt. Hoe kleiner je blikveld, hoe groter de dode hoek. Dit zijn vaak hele subtiele bewegingen.  Ze geven deze informatie door naar de hersenen en die maakt er een totaal plaatje van. Het echte zien gebeurt dus niet met de ogen maar met de hersenen. Wat er gebeurt bij slecht zien, is dat mensen het hele beeld helemaal scherp willen zien. De ogen gaan staren om dit te proberen. Maar het lukt niet, want ogen kunnen dit niet en het beeld wordt juist wazig. Omdat de ogen niet meer genoeg bewegen om veel scherpe beelden door te geven aan de hersenen.
  5. Ga niet overdreven kijken of overdreven langzaam / snel rijden, dus rij zoals je zelf zou rijden als je het rijbewijs zou hebben. Het belangrijkste “meetinstrument” voor de examinator is dat hij zich op zijn gemak moet voelen naast jou in de auto. Dit kun jij bereiken door ver en breed te zoeken in het verkeer zodat je op tijd kunt inspelen op elke situatie.
  6. Je mag fouten maken op examen! Niemand kan foutloos autorijden. Slaat de motor af bij het eerste kruispunt of kijk je eens een keer iets laat? Geen enkel probleem. Wat wel belangrijk is dat je je fouten herkent en je het autorijden toch veilig kunt houden.
  7. Plan een rijles voor je examen. Mijn geslaagden leerlingen vonden het fijn om nog een laatste rijles voor het examen te plannen. De spanning verdwijnt  tijdens het rijden, door de feedback van je instructeur wordt nog eens bevestigd dat je het écht kunt en je hoort nog eens je belangrijkste aandachtspuntjes.
  8. Plan op 2/3 van je opleiding een tussentijdse toets. Door een tussentijdse toets te doen zal de spanning op het examen een stuk lager zijn, je weet immers precies wat je te wachten staat.
  9. Slaap en eet goed voor je examen en neem vooral geen versuffende medicijnen tegen de zenuwen.
  10. Laat je instructeur meerijden met je examen.

One thought on “Rijexamen

Geef een reactie