Hoe belangrijk is het slagingspercentage van een rijschool?

Om te beginnen zijn wij trots op ons slagingspercentage in 2016; 80% geslaagden bij het eerste examen en 100% geslaagden bij de herexamens. Hierbij hebben de leerlingen gemiddeld 37 lessen gehad voordat zij de eerste keer op examen gaan.

Maar hoe belangrijk is het slagingspercentage van een rijschool? Kun je aan het percentage geslaagden zien of je te maken hebt met een goede rijschool of hangt dit percentage af van meer factoren zoals bijvoorbeeld werken met een bepaalde doelgroep?

Werken met een bepaalde doelgroep, in ons geval mensen die last hebben van faalangst, kan invloed hebben op het slagingspercentage. Zij kunnen immers op het moment van een examen totaal blokkeren en hun examen hiermee totaal “verpesten”. Ik ben er echter van overtuigd dat ook deze leerlingen, met de juiste begeleiding, gewoon de eerste keer met zelfvertrouwen kunnen slagen voor het rijexamen.

Het kan ook zijn dat een instructeur een leerling op examen laten gaan die er nog helemaal niet klaar voor is. Voordat je op examen gaat is het belangrijk dat je zelfstandig en veilig kunt autorijden met een goede doorstroming door het verkeer. Als een instructeur iemand op examen laat gaan die dit nog niet kan zul je dit natuurlijk gaan zien in de slagingspercentages van de instructeur.

Een andere factor kan zijn de motivatie en instelling van de leerling. Ook hierbij speelt de instructeur een belangrijke rol, het is belangrijk dat hij de leerling sociaal weggedrag aanleert en vooral ook motiveert waarom dit zo belangrijk is. Ook bij het wijzen op fouten is het niet alleen belangrijk om deze fouten aan te geven maar ook te vertellen hoe het beter kan en waarom dit is. Motivatie en instelling zit natuurlijk ook in de waarden en overtuigingen van de leerling, deze worden van kleins af aan ontwikkeld en zijn dus een hele klus om aan te pakken maar ook dit kan weer een uitdaging voor de instructeur zijn…..

 

 

 

Geef een reactie