De lessen 


Je kunt op twee verschillende manieren gaan lessen; 1 of meerdere losse rijlessen per week of een dmv een pakket. De snelheid waarmee je je rijbewijs haalt is mede afhankelijk van het slagen voor het theorie-examen, begin hier dus op tijd mee! De toetsen en het examen worden gereserveerd d.m.v. het nieuwste systeem van het CBR.


Er wordt maximaal 1,5 uur achter elkaar les gegeven, dit om er voor te zorgen dat de concentratie optimaal blijft. Welk pakket het meest voor jou geschikt is kunnen we de eerste les samen bekijken. Het is echter onmogelijk om na een uurtje lessen precies te zeggen hoeveel lessen je nodig hebt. We kunnen natuurlijk wel een goede schatting maken. Zou je minder lessen nodig hebben krijg je het resterende lesgeld gewoon terug. Heb je een paar lessen extra nodig kan dit natuurlijk ook.

Het belangrijkste doel bij onze lessen is dat je zelfstandig, veilig en met een goede doorstroming door het verkeer kan gaan. Als dit klopt is het halen van je rijbewijs helemaal niet zo moeilijk!


Rijopleiding in stappen (RIS):

Wij zijn gecertificeerd om rijles te geven via de methode Rijopleiding in Stappen (RIS) hierbij leer je autorijden in modules. Dit geeft meer structuur dan een standaard rijopleiding. De Rijopleiding in stappen mag alleen gegeven worden door hiervoor gecertificeerde instructeurs.


De RIS is een rijopleiding met een vast plan. Je leert stap voor stapautorijden in 4 onderdelen:

  1. De auto bedienen en beheersen.
  2. Makkelijke acties en verkeerssituaties.
  3. Moeilijke acties en verkeerssituaties.
  4. Veilig en verantwoord rijden, bijvoorbeeld bij gladheid.


Je RIS-instructeur werkt met een instructievorderingenkaart en jij werkt met het RIS-werkboek. Hierin zie je precies hoe ver je bent met je rijopleiding. Ook staat in het RIS-werkboek waar je nog aan moet werken en hoe je ervoor staat. Je kunt de lessen voorbereiden aan de hand van je RIS-werkboek.


De tussentijdse toets:
Dit gebeurt samen met je vaste rij-instructeur en een examinator. Hier worden dezelfde procedures gevolgd als tijdens het echte examen. Veel mensen hebben op een examen last van “examenvrees”. Door zo’n tussentijdse toets te volgen krijg je een idee hoe zo’n examen zal verlopen en zal de druk op het examen een stuk minder zijn. Een bijkomend voordeel is ook nog dat als de bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets voldoende worden verricht deze niet meer op het examen hoeven worden uitgevoerd. Dit verminderd ook al weer de druk op het echte examen.

Voordat je met de lessen begint is het belangrijk dat je de gezondheidsverklaring bekijkt! Deze kun je via mijn cbr doorgeven aan het CBR.
Via de RijbewijsApp kun je de lesplanning bekijken en krijg je een herinnering voor iedere rijles.


Het examen:

Het examen wordt afgenomen in Maastricht of in Urmond.

Je moet veilig en vlot kunnen autorijden. Het vergeten van richting aangeven kan een keer gebeuren (als het maar niet de hele tijd gebeurt), je kunt een keer iets te hard door een bocht rijden, of juist het verkeer een beetje ophouden door je motor af te laten staan bij een stoplicht. Dit zijn kleine foutjes die een examinator best een keertje door de vingers kan zien.

Maar weet jij wat het állerbelangrijkst is tijdens een praktijkexamen? Dat je je examinator op een vlotte, veilige manier rondrijdt en weer terugbrengt naar het examencentrum. Als jij laat zien dat je wéét hoe het hoort, of het nu helemaal vlekkeloos verloopt of niet, dan heb jij al een grotere kans op slagen.
Wil je weten hoe de tussentijdsetoets en het praktijkexamen voor de auto werk gaat? Dan kun je hier de filmpjes bekijken: