THEORIE


Je mag vanaf 16 jaar op theorie-examen. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

Je mag al beginnen met het nemen van rijlessen voordat je in bezit bent van een theoriecertificaat. Om op een tussentijdse toets en/of op examen te gaan moet je in bezit zijn van een theoriecertificaat. Wacht hier dus niet te lang mee, het kan anders zo zijn dat we je tussentijdse toets of examen niet kunnen aanvragen en hierdoor je rijopleiding onnodig langer duurt.


De meeste van onze leerlingen leren de theorie via zelfstudie. Bij deze zelfstudie leer je de theorie via een inlogcode op de computer, je kunt hierbij ook 50 examens oefenen! Deze theorie bieden wij aan via itheorie.nl. Bij de pakketten is theorie leren en oefenen inbegrepen. Als je wat meer moeite hebt met de theorie kun je er ook voor kiezen om een dagcursus te volgen of om prive theorielessen bij onze rijschool te volgen.


Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen: 1: Gevaarherkenning. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Je moet van gevaarherkenning 13 vragen of meer goed hebben. 2. Kennis. Je krijgt 12 vragen over kennis, hier moet je 10 vragen of meer goed hebben. 3:Inzicht. Je krijgt 28 vragen over inzicht, hier moet je 25 vragen of meer goed hebben. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Het theorie-examen kun je aanvragen via mijn.cbr.nl. (doe dit niet via een andere site!)


Verlengd theorie-examen:

Met het extra lange examen richt het CBR zich vooral op leerlingen die meer leestijd goed kunnen gebruiken. Te denken valt onder meer aan mensen die licht dyslectisch zijn. Bij dit aangepaste examen krijgt een kandidaat per vraag wat meer tijd om te antwoorden. Daarmee zal het totale examen ongeveer een kwartier langer duren. De extra antwoordtijd geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning voor personenauto‚Äôs.


Zo gaat het bij het theorie-examen: